Kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina, vaikka veneilyn suosio on kasvanut. Silti onnettomuuksia tapahtuu edelleen, etenkin suomen sisävesillä. Vuonna 2024 huviveneonnettomuuksissa menehtyi 35 henkilöä, mikä on yksi henki edeltävää vuotta enemmän. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Eniten onnettomuuksia sattui Kymijoen vesistöalueella sekä Pohjanlahdella. Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät onnettomuusriskiä.


Suomessa veneilyonnettomuuksien kokonaismäärä ei ole merkittävästi muuttunut 2020-luvulla. Pitkällä aikavälillä kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on vähentynyt, mutta vuoden 2020 jälkeen se on säilynyt jotakuinkin muuttumattomana. Poikkeuksena oli vuosi 2022, jolloin onnettomuuksia sattui ennätyksellisen vähän – vain 27 henkilöä menehtyi.
Vuonna 2024 Suomen vesialueilla menehtyi 35 ihmistä, mikä on yksi henki edeltävää vuotta enemmän. Kaikki veneilyonnettomuuksissa menehtyneistä olivat miehiä. Valtaosa menehtyneistä oli yli 55-vuotiaita ja heidän osuutensa kaikista kuolonuhreista oli yli 71 prosenttia. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui erityisesti Kymijoen vesistöalueella sekä Pohjanlahdella, joissa menehtyneitä oli moninkertaisesti enemmän verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen.
Alkoholin käyttö, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät hukkumisen riskiä
Suurin osa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä ja pienillä moottoriveneillä. Teknisten vikojen tai sään merkitys onnettomuuksien taustalla on vähäinen – sen sijaan veneen kaatuminen ja inhimilliset tekijät ovat keskeisiä onnettomuuteen johtavia syitä. Alkoholi on osallisena yli puolessa kuolemantapauksista.
"Jokainen voi edistää veneilyturvallisuutta omilla valinnoillaan ja vastuullisella toiminnalla. Merkittävä riskitekijöiden yhdistelmä vesillä on alkoholi, pelastusliivien puute ja kiikkerä vene. Poistamalla riskitekijät turvallisuustasoa voidaan parantaa. Pelastusliivien käyttö etenkin avoveneissä vähentäisi kuolemantapauksia huomattavasti. Turvallisuuden kannalta on myös tärkeää pysyä selvin päin sekä vesillä että ennen vesille lähtöä. Lisäksi jokaisen olisi hyödyllistä harjoitella, miten kaatuneeseen veneeseen pääsee takaisin vedestä", muistuttaa johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.
Turvallisen veneilyn muistilista:
- Älä liiku vesillä päihtyneenä. Käytä aina pelastusliivejä.
- Tunne veneesi ja varmista sen kunto sekä varusteiden asianmukaisuus.
- Tarkista sääolosuhteet ennen lähtöä ja kerro läheisille matkasuunnitelmastasi.
- Älä luota sähköisiin karttoihin, pidä mukana ajantasaiset merikartat
- Huolehdi, että polttoainetta on riittävästi ja varaa myös varatankki.
- Opettele väistämissäännöt ja tutustu vesiliikennelakiin sekä veneen päällikön vastuisiin.
- Tallenna hätänumerot: meripelastuksen numero on 0294 1000 ja sisävesillä soita 112.
Lisätietoja
Vesiliikenneonnettomuustilasto (Ulkoinen linkki)
Johtava asiantuntija Kimmo Patrakka, kimmo.patrakka(a)traficom.fi, p. 0295346450
Erityisasiantuntija Pasi Kilpelä, pasi.kilpela(a)traficom.fi, p. 0295346053 (tilastot)