Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Uusi kyberturvallisuuslaki tuo velvoitteita kulkuneuvojen ja niiden osien valmistajille. Moottoriajoneuvojen, perävaunujen ja muiden kulkuneuvojen sekä niiden osien valmistajien tulee huolehtia kyberturvallisuudesta ja ilmoittautua Traficomin toimijarekisteriin. Valmistajien tulee täyttää toiminnassaan kyberturvallisuuslain vaatimukset 8.7.2025 mennessä.

Laki koskee toimijoita, jotka valmistavat:

  • moottoriajoneuvoja, perävaunuja ja niiden osia (NACE-koodi 29)
  • muita kulkuneuvoja ja niiden osia (NACE-koodi 30)

Ilmoittautuminen toimijarekisteriin

Traficom toimii liikenteen osalta kyberturvallisuuslain valvontaviranomaisena. Toimijoiden on ilmoittauduttava rekisteriin 8.5.2025 mennessä.

Jos et ole varma, kuuluuko organisaatiosi ilmoittautumisvelvollisuuden piiriin, voit kysyä lisätietoa sähköpostitse: kyberturvallisuus.liikenne@traficom.fi

Kyberturvallisuuden varmistaminen ja häiriöiden raportointi

Kyberturvallisuuslaki velvoittaa toimijat huolehtimaan viestintäverkkoihin ja tietojärjestelmiin kohdistuvien riskien hallinnasta. Mahdollisista häiriöistä tai tietoturvaloukkauksista on ilmoitettava Traficomille.

Merkittävästä häiriöstä on tehtävä ensi-ilmoitus 24 tunnin kuluessa.

Myös muut kuin lain piiriin kuuluvat organisaatiot voivat tehdä vapaaehtoisia ilmoituksia.

Tarvittaessa teknistä tukea voi pyytää ilmoituslomakkeen täytön yhteydessä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen CSIRT-toiminnolta (Computer Security Incident Response Team), joka auttaa häiriötilanteiden hallinnassa.

Miksi tämä koskee teidän yritystä?

Tieliikenteen valmistajat kuuluvat uuden EU-sääntelyn piiriin. Euroopan unionin uusi kyberturvallisuusdirektiivi (NIS2) asettaa vaatimuksia kyberturvallisuuden riskienhallinnalle. Direktiivi on tuotu osaksi kansallista lainsäädäntöä 8.4.2025 alkaen. Yrityksien tulee täyttää toiminnassaan kyberturvallisuuslain vaatimukset 8.7.2025 mennessä. 

NIS2-direktiivi määrittää tarkemmin, mitä kyberturvallisuuden toimenpiteitä valmistajien tulee toteuttaa. Lainsäädännön tavoitteena on parantaa kyberturvallisuuden tasoa koko EU:n alueella.

Päivitetty