Internationella sjöfartsorganisationens (International Maritime Organization, IMO) kommitté för skydd av den marina miljön (Marine Environment Protection Committee, MEPC) sammanträdde i London den 7–11 april 2025. Vid kommitténs 83:e session nåddes efter utmanande förhandlingar en preliminär överenskommelse om åtgärder för att minska fartygstrafikens växthusgasutsläpp. Slutliga beslut om åtgärderna fattas i oktober 2025.
Den förhandlingslösning som IMO:s 176 medlemsstater har nått är historisk, eftersom den när den sätts i kraft förpliktar till åtgärder för att minska växthusgasutsläpp inom sjötransporter runt om i världen. Finland hade önskat en effektivare global lösning, men var efter långa diskussioner vid sessionen berett att godkänna en kompromiss. Finland fortsätter arbetet med att utveckla regleringshelheten tillsammans med IMO:s övriga medlemsstater.
Den nu framförhandlade regleringen sporrar fartyg att använda hållbara fartygsbränslen och energikällor. Regleringen består av en bränslestandard på två nivåer och avgifter som baserar sig på överskridningar av kravnivåerna i standarden.
Ett fartyg vars växthusgasintensitet överskrider det tillåtna årliga gränsvärdet ska betala för sina gränsöverskridande utsläpp. Avgiftens storlek bestäms enligt hur mycket den årliga gränsen överskrids. I sin tur belönas även pionjärskap, ett fartyg som uppfyller kravet genererar så kallade överskottsenheter (surplus units). Överskottsenheterna kan överföras till andra fartyg på vissa villkor, deponeras för användning under de två följande kalenderåren eller annulleras frivilligt.
IMO har för avsikt att inrätta internationell fond för finansiering av hållbara lösningar
Avsikten är att avgifterna ska styras till en ny internationell fond. Med fondens medel ska man stöda utvecklingen och ibruktagandet av växthusgasutsläppsfria och mycket utsläppssnåla fartygsbränslen och fartygsteknik runt om i världen. Fonden ska stödja i synnerhet de minst utvecklade staterna och små östater under utveckling i övergången till hållbarare fartygsbränslen.
Enligt Finlands ståndpunkt bör intäkterna från IMO:s nya fond användas för att snabbt utveckla och ta i bruk lösningar som minskar utsläppen från sjöfarten. Vid fördelningen av medel ska dessutom särförhållanden beaktas, såsom sjöfart i is.
Finland understöder avvecklingen av dubbel regleringsbörda
I och med förordningen FuelEU Maritime finns redan en fartygsbränslestandard i kraft i EU. Dessutom omfattar EU:s utsläppshandel hundra procent av växthusgasutsläppen från unionsinterna resor och 50 procent av utsläppen från rutter till tredjeländer.
Finland anser att en i IMO framförhandlad global utsläppsminskningsåtgärd skulle jämna ut både obalansen i utsläppsregleringen för den internationella sjöfarten och konkurrensmiljön för sjöfarten och näringslivet mellan EU och resten av världen. Efter den överenskommelse som nu nåtts inom IMO bör den gällande EU-regleringen ses över. Den betydande dubbla börda som uppstår i EU:s åtgärder ska förhindras och avvecklas.
IMO har som mål att sjötransporterna ska vara klimatneutrala före 2050 eller omkring 2050 med beaktande av de nationella förhållandena. Före 2030 ska utsläppen av växthusgaser från fartyg minskas med minst 20 procent, jämfört med 2008. Etappmålet för 2040 är att minska utsläppen med minst 70 procent.
Vad händer nu?
Regleringshelheten omfattar både de ändringar som nu överenskommits i MARPOL-konventionen om förhindrande av förorening från fartyg och vissa riktlinjer och reglementen och avsikten är att helheten ska antas vid nästa session för kommittén för skydd av den marina miljön i oktober 2025.
Efter det är avsikten att ytterligare precisera regleringen genom reglementen. Finland anser att det är viktigt att man i reglementena beaktar fartygs säkra och effektiva navigering i is.
Mer information:
Kommunikationsministeriet:
Eero Hokkanen, ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid IMO, konsultativ tjänsteman, tfn 050 476 0401, eero.hokkanen(a)gov.fi
Transport- och kommunikationsverket:
Anita Mäkinen, ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid IMO, ledande sakkunnig, tfn 040 162 4592, anita.makinen(a)traficom.fi
Internationella sjöfartsorganisationen (Extern länk)