Sändningarna av standardkvalitet, dvs. SD-sändningar, upphör på Yles tv-kanaler i dag den 31 mars 2025. På andra kanaler upphör SD-sändningarna den 30 juni 2025. Därefter sänds alla kanaler endast i högupplösning, dvs. med HD-kvalitet. Förändringen gäller både marksänd mottagning och kabel-tv-mottagning. Om tv-kanalerna inte syns på din tv, kontrollera HD-kompatibilitet och se ytterligare anvisningar på hdtvopas.fi.
För att kunna titta på HD-sändningar behöver du en tv eller digitalbox med en HD-tuner. Från och med i morgon övergår Rundradion enbart till HD-sändningar, vilket betyder att kanalerna Yle TV1, Yle TV2 och Yle Teema&Fem endast sänds i högupplösning, dvs. med HD-kvalitet. Om din tv eller digitalbox inte är HD-kompatibel kan du inte längre se tv-sändningar på Yles kanaler fr.o.m. den 1 april.
Cirka 100 000 hushåll har ännu inte någon HD-klar tv
En avsevärd del av hushållen i Finland har redan en HD-kompatibel apparat. Redan 96 % av alla finländska tv-hushåll kan ta emot HD-sändningar. Enligt färsk information finns det cirka 100 000 tv-hushåll i Finland som fortfarande inte har någon sådan apparat. För ett år sedan var antalet dubbelt så många. TV-hushåll med marksänd tv, ensamboende och människor över 64 år saknar HD-kompatibilitet lite oftare än andra. Även i dessa grupper har nästan 90 % en möjlighet att se på HD-sändningar.
"Vi har samarbetat med tv-branschen, nätoperatörer, branschorganisationer samt bland annat med senior- och pensionärsorganisationer så att information om övergången ska nå alla befolkningsgrupper", säger projektchef Artturi Kavaja.
Televisionstittare har mest nytta av HD-övergången
Traficom och tv-branschen har regelbundet följt upp tittarandelarna på HD- och SD-kanalerna samt antalet de hushåll som har en HD-kapabel apparat av alla tv-hushåll. På 2010- och 2020-talen har tittandet på SD-kanaler minskat när en allt större del av finländarna har skaffat en HD-kapabel apparat och börjat titta på sändningar i högupplösning.
"Genom HD-övergången börjar det markbundna tv-nätet till att enbart använda den nyare sändningstekniken som utnyttjar det begränsade antalet frekvenser avsedda för tv på ett mer effektivt sätt, vilket möjliggör ett mer omfattande HD-utbud. För tittarna erbjuder HD-sändningar skarpare bildkvalitet, klarare färger och ett mångkanaligt ljud”, säger direktör Lasse Laine.
Om tv:s upplösning är tillräckligt stor kan HD-bilden vara till och med fem gånger skapare än SD-bilden. HD-övergången påverkar endast tv-sändningar så det är fortfarande möjligt att använda gamla tv-apparater för att titta på streamingtjänster eller till exempel med videospelare eller spelkonsoler på samma sätt som tidigare.
Med samarbete vill vi nå alla tv-tittare i Finland
HD-övergången är en gemensam ansträngning för alla aktörer inom tv-branschen. Traficom samordnar kommunikationen om HD-övergången och har huvudansvaret för kommunikation till medborgarna. "Samarbete på hela tv-branschen har en stor betydelse när det gäller att kommunicera till medborgarna. Kommunikation syns som riksomfattande informationsinslag på tv och radio samt bland annat som publikationer på sociala medier och på de olika mediernas webbsidor. Du kan sannolikt hitta broschyrer om HD-övergången bland annat på ditt närbibliotek", berättar Kavaja.
"Tv är för många finländare ett viktigt sätt att ta emot information om vad som händer i världen. Med heltäckande kommunikation vill Traficom garantera att varje finländares rätt till information garanteras även i framtiden", poängterar Laine.
Kontrollera om din tv är HD-klar med hjälp av instruktionsvideon (Extern länk).
Ytterligare information
Lasse Laine, direktör, tfn 029 534 5563, lasse.laine@traficom.fi
Artturi Kavaja, projektchef, tfn 029 534 7379, artturi.kavaja@traficom.fi
Ökning av HD-apparater i Finland (Extern länk)
Mer information om HD-övergången: hdtvopas.fi (Extern länk)
SÅ HÄR KONTROLLERAR DU ATT DU HAR EN HD-KLAR TV
- Kontrollera om du kan se HD-kanalerna i tv:ns kanallista (programguide). HD-kanalerna syns på kanalplatserna 1–20 både i det markbundna tv-nätet och i kabel-tv-nätet. Om du ser program på dessa kanaler, behöver du inte skaffa någon ny mottagare.
- Om du inte ser innehållet i HD-kanalerna kan det bero på att husbolagets antennsystem är inkompatibelt med HD-sändningar eller att din tv eller digitalbox inte har någon HD-tuner. I det senare fallet ska man skaffa en tv eller en digitalbox försedd med en HD-tuner så det ska vara möjligt att titta på tv-sändningar även efter övergången.
- Om du bor i ett husbolag och är inte säker på vilket mottagningsnät du har kontakta disponenten eller en representant i husbolagets styrelse. De kan berätta om husbolaget tar emot tv-sändningar via det markbundna tv-nätet eller via kabel-tv-nätet. Om du bor i ett enfamiljshus och du har en tv-antenn (”kratta”) på taket är det mycket sannolikt att du mottar tv-sändningarna via det markbundna tv-nätet.
- Nästan alla nya tv-apparater och digitalboxar som säljs i Finland har en HD-tuner och oftast är den lämplig både för det markbundna nätet och för kabelnätet. Kontrollera saken gärna hos försäljaren som är skyldig att berätta om egenskaperna hos de apparater den säljer.